Benjamin Dzilah

Benjamin Dzilah, een trotse Ghanees, maakte in 1988 de grote stap van Ghana naar Nederland. Inmiddels is hij al 36 jaar in het land, waarvan vele jaren in de stad Gouda. Zijn verhaal is er een van aanpassing, doorzettingsvermogen en een diepe liefde voor zijn gemeenschap. “Ik ben officieel met pensioen, maar ik werk nog steeds elke dag bij de post,” vertelt hij met een glimlach. “Het houdt me gezond.”

Van Ghana naar Gouda

Zijn reis naar Nederland verliep anders dan gepland. Eigenlijk was Benjamin op weg naar Canada om daar een nieuw leven op te bouwen, maar hij strandde onverwacht in Nederland. “Gestand, als een boot.” beschrijft hij. In plaats van verder te reizen, bleef hij in Nederland, waar hij met open armen werd ontvangen. “De taal was in het begin moeilijk, maar ik werd snel opgenomen, ik ging naar school, en zo ben ik hier gebleven,” zegt hij.

 

 

Gouda heeft een speciale plek in zijn hart. “Het is geen dorp, maar ook geen grote stad. Het is precies goed voor mij,” vertelt hij enthousiast. Grote steden zoals Amsterdam of Rotterdam maken hem nerveus, maar in Gouda voelt hij zich op zijn gemak. “Gouda is een rustige, gezellige stad met precies de juiste maat.”

Boodschap

Onderdeel van het project Gezichten van Gouda, is Benjamin een voorbeeld van hoe de stad diversiteit en samenhorigheid omarmt.

 

Zijn boodschap aan de inwoners van Gouda? “We zijn allemaal verschillend, maar laten we samen rustig en liefdevol wonen. Er is genoeg gezelligheid en liefde in Gouda.”