Bram Tackenberg
Wat gebeurt er als een fotograaf besluit om letterlijk achter gesloten deuren te kijken? Bram Tackenberg, fotograaf in Gouda, weet het antwoord. Hij fotografeert mensen zoals ze echt zijn: thuis, in hun eigen woonkamer. Sinds 2014 heeft hij meer dan 380 huiskamers vastgelegd en elk portret vertelt een uniek verhaal. Zijn werk draait om verbinding, diversiteit en het doorbreken van stereotypen – een mooie aanvulling op de Goudse gemeenschap.
De Woonkamers van Gouda
Bram Tackenberg is vooral bekend van zijn indrukwekkende huiskamerportretten. Hij begon deze serie toen hij zijn atelier uit moest en besloot op Facebook een oproep te plaatsen: “Wie wil er thuis gefotografeerd worden?” Het bleek een schot in de roos.
Inmiddels heeft hij door heel Nederland mensen in hun woonkamer vastgelegd, waaronder meer dan 100 bewoners uit de Goudse wijk Korte Akkeren. Deze wijk, die soms een negatief imago heeft, blijkt juist vol trots en saamhorigheid te zitten. “Door mensen thuis op dezelfde manier te fotograferen, laat ik zien hoe divers we zijn, maar ook hoeveel we met elkaar delen,” vertelt Bram.
Sociale Fotografie
Het werk van Bram heeft vaak een maatschappelijk tintje. “Mensen noemen het vaak sociale fotografie,” omdat het gaat om mensen bij elkaar brengen en hen zichtbaar maken. Zijn huiskamerportretten zijn eigenlijk een soort analoge Facebook, waarbij mensen iets van zichzelf laten zien aan anderen. Dit doet hij niet alleen in Gouda, maar ook in andere steden. Zijn werk laat zien dat iedereen een verhaal te vertellen heeft, en door die verhalen te delen, worden gemeenschappen sterker.
Nieuwe Projecten: Van Woonkamer tot Voedselverhalen
Naast zijn bekende huiskamerportretten, werkt Bram aan andere projecten die mensen samenbrengen. Op dit moment zijn zijn foto’s te zien in de expositie Voedselverhalen, waar hij door middel van fotografie vertelt over de verbinding die voedsel kan creëren tussen mensen. Het draait bij Bram altijd om interactie en samenhang: “Als mensen elkaar beter leren kennen, verdwijnt de angst,” zegt hij.
Ook werkt hij aan een project in Oud-Achterwillens en maakt hij momenteel foto’s die het AZC Gouda wat meer kleur zullen gaan brengen.
Boodschap voor Gouda
Wat heeft Gouda nodig? “Meer mensen met ideeën die ze ook kunnen uitvoeren. En vooral: praat eens met iemand die je niet kent en zet die deuren open.”
Met zijn fotografie probeert hij precies dat te doen: mensen in contact brengen, letterlijk en figuurlijk deuren openen en laten zien dat we, ondanks onze verschillen, allemaal iets moois te delen hebben.
Bekijk het werk van Bram op www.bramtackenberg.nl