Brecht

Met haar woorden raakt ze mensen. Met haar stem geeft ze Gouda kleur. Brecht Boekraad was junior stadsdichter van Gouda, en haar liefde voor taal en de stad klinken nog lang na. Voor de expositie van Gezichten van Gouda schreef ze een speciaal gedicht dat ze op 3 mei zal voordragen in de Jerusalemstraat. Een ode aan Gouda – en aan het gevoel dat deze stad je kan geven.

Brecht Boekraad junior stadsdichter van Gouda

Junior Stadsdichter

Ze is jong, maar staat stevig in haar schoenen als het over poëzie gaat. Brecht Boekraad werd junior stadsdichter nadat ze posters in de stad zag hangen. “Ben jij de nieuwe junior stadsdichter van Gouda?” stond erop. En iets in haar zei: waarom ook niet? Ze stuurde haar werk op, deed mee aan de finale – en werd gekozen.

 

Sindsdien schreef ze in opdracht van de stad. Over zware onderwerpen, zoals een Joods meisje tijdens een herdenking, maar ook over luchtiger thema’s. “Soms zijn mijn gedichten heel verdrietig, soms juist luchtig en vrolijk. Dat hangt af van de opdracht, en een beetje van waar ik zelf zin in heb,” vertelt ze. Haar stijl varieert van kort en bondig tot lange zinnen die neigen naar spoken word. “Het wisselt, en dat maakt het juist leuk.”

Junior Stadsdichter

Brecht is niet geboren in Gouda. Ze verhuisde erheen toen ze naar de middelbare school ging. “In het begin moest ik wennen,” vertelt ze. “Ik kom uit Friesland, en dat is toch anders. Maar hoe langer ik hier woonde, hoe meer ik zag dat mensen hier eigenlijk heel warm zijn. Het voelt welkom.”

 

Wat haar het meest raakt? De combinatie van het oude en het nieuwe. “Er zijn winkelstraten, maar de gevels boven die winkels zijn oud. Dat geeft de stad karakter.” In haar gedicht voor de expositie beschrijft ze dat treffend: ‘als geschiedenis nooit echt verdwenen’.

Gezellig, maar niet simpel

Als je Brecht vraagt naar woorden die ze met Gouda associeert, is ze even stil. En dan zegt ze: “Gezellig klinkt cliché, maar het is echt zo. Het is een gemeenschap, mensen leven samen, ook met hun gedachten. 

Ik voel dat hier.”

 

Dat gevoel van verbondenheid is wat ze haar stadsgenoten mee wil geven. Via haar gedichten, maar ook met haar blik op de toekomst: “Als ik iets zou mogen toevoegen aan Gouda, dan is het meer ruimte voor verschillende stemmen. Nog meer diversiteit. Zodat iedereen zich echt thuis kan voelen.”

Het gedicht als gids

Tijdens de opening van de expositie in de Jerusalemstraat zal Brecht haar gedicht voordragen. Een tekst die het gevoel van Gouda vangt zoals zij dat ervaart. “Het ging mij erom hoe Gouda voelt. Niet alleen door hoe het eruitziet, maar door de mensen. Het gaat over thuiskomen.”

Met haar woorden maakt Brecht verbinding. Niet alleen tussen verleden en heden, maar vooral tussen mensen. Want als haar tijd als junior stadsdichter iets heeft bewezen, is het wel dit: woorden kunnen een stad tot leven brengen.

 

En Brecht? Die blijft schrijven. Want Gouda is dan misschien maar een plek op de kaart, maar voor haar is het een verhaal dat nooit af is.