HOOP

Verhalen van Oekraïense ontheemden in Gouda.

Waarom straatportretten?

In de hectiek van het straatleven gaat de aandacht vaak verloren voor de unieke mensen om ons heen. Straatportretten brengen deze individuen weer in het centrum van de aandacht, door middel van een stil moment waarin hun karakter, emoties en verhaal worden belicht. Deze portretten zijn een eerbetoon aan de menselijkheid en diversiteit van het dagelijks leven.

 

Straatfotografie is mijn eerste liefde (daarover meer hier). Straatportretten zijn een heel ander spelletje. Deze fotografie discipline geeft een platform aan mensen wiens verhalen anders misschien niet verteld zouden worden. Of het nu gaat om een vreemdeling die je tegenkomt of iemand met een bijzonder verhaal dat verborgen is achter de dagelijkse routine, straatportretten hebben de kracht om deze mensen een stem te geven.

 

 

Daar waar straatfotografie vooral een spel is van observeren, is straatfotografie vooral een spel van interactie. En dat is uitdagend, leuk en vraagt niet alleen je fotografische skills maar ook je social skills!

Een goed straatportret maken

Een succesvol straatportret vraagt om meer dan technische vaardigheid. Het begint met menselijk contact. Hier zijn een paar belangrijke stappen voor het maken van sterke portretten:

 

  1. Zoek het juiste moment
    Het juiste moment is vaak spontaan en ongepland. De beste portretten zijn die waarin het verhaal van de persoon natuurlijk naar voren komt, en dat kan alleen als de geportretteerde er ook voor open staat. Heeft iemand haast of geen zin? Dan heeft het portret ook geen zin.

  2. Creëer een connectie
    Echte emoties en verhalen komen pas naar voren wanneer er een vertrouwensband is tussen de fotograaf en de geportretteerde. Vraag altijd om toestemming en neem de tijd om een gesprek te beginnen. Ook als er geen portret wordt gemaakt is de kans groot dat je wel een positief gesprekje kan voeren.

  3. Speel met licht en compositie
    Straatportretten worden vaak buiten gemaakt met natuurlijk licht. Gebruik schaduwen, het licht van de omgeving of de achtergrond om een gevoel van diepte en emotie toe te voegen aan de foto.

  4. Vertel een verhaal
    Een straatportret gaat niet alleen over hoe iemand eruitziet, maar over wat hun houding, ogen en omgeving vertellen. Elk detail draagt bij aan het verhaal dat je wilt overbrengen. Een portret hoeft zelfs niet eens altijd een gezicht te bevatten. Kijk maar eens naar het portret van Rob hieronder:

Diversiteit van een stad

In mijn project ‘Gezichten van Gouda’ werk ik eraan om de diversiteit van een hele stad vast te leggen. Elk portret is een deel van het grote verhaal van Gouda, een stad vol verschillende achtergronden, beroepen, en levenservaringen. Door mensen op straat te fotograferen, hoop ik een moment van herkenning te creëren voor de kijker, en tegelijkertijd onbekende verhalen naar voren te brengen.

Straatportretten en Inclusiviteit

Straatportretten kunnen ook bijdragen aan inclusiviteit door een platform te bieden aan mensen die vaak worden genegeerd. Door mensen met verschillende achtergronden en verhalen te fotograferen, versterk je de boodschap dat iedereen een plek heeft in onze samenleving. In elke stad vind je een diversiteit aan levens die de moeite waard zijn om vast te leggen en te delen.

 

Straatportretten zijn een krachtig medium om menselijke verhalen tot leven te brengen. Het vereist meer dan technische kennis; het draait om het creëren van verbinding, het herkennen van verhalen, en het tonen van de emotionele rijkdom van de mensen om ons heen. Of je nu een ervaren fotograaf bent of net begint, onthoud dat het echte verhaal vaak achter het gezicht schuilgaat – en dat is waar de ware kunst van straatportretten ligt.

De foto bij dit artikel in van Benjamin, in mijn project ‘Gezichten van Gouda’.

Lees meer over Benjamin op het Gezichten van Gouda artikel op indebuurt Gouda.

 

In Gouda Noord woont Toet de Rooij, een man met een bijzondere liefde: het restaureren van historische houten scheepsmodellen. “Ik ben begonnen met schepen bouwen uit een doos, meer dan dertig jaar geleden,” vertelt hij. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een ware passie. Inmiddels heeft Toet al zo’n dertig scheepsmodellen gerestaureerd, waarvan sommigen wel meer dan zestig jaar oud.

 

Toet de Rooij

“Ik ben een perfectionist,” zegt Toet. “Als ik niet tevreden ben, breek ik alles af en begin ik gewoon opnieuw.” Dat geduld en oog voor detail komen goed van pas in zijn werk, waar hij met pincetten en een vergrootglas uren kan doorbrengen. Voor hem is het meer dan alleen het herstellen van een schip; het is een manier om een stukje historie tot leven te brengen.

 

Opvallend genoeg heeft Toet zelf nooit een meter gezeild. “Nee, ik ben geen zeiler,” lacht hij. Toch is hij jaarlijks aanwezig bij de donateursdag van een skûtsje uit Leeuwarden, waar hij als opstapper mee gaat tijdens het zeilen. “Geweldig om dat mee te maken, maar ik laat het echte werk aan anderen over.”

Gouda

Zijn liefde voor Gouda is even groot als zijn passie voor schepen. Toet groeide op in Bloemendaal toen dat nog in aanbouw was. “We speelden als kinderen in de bouw en hielpen zelfs de brandweer bij oefeningen,” herinnert hij zich lachend.

 

Gouda is voor hem een stad vol herinneringen, van de sfeervolle Kaarsjesavond tot de toeristen die jaarlijks deze prachtige plek komen bewonderen.

 

Voor Toet is het duidelijk: Gouda is een stad om trots op te zijn, net als de schepen die hij met zoveel zorg restaureert.

Lees meer over de bijzondere herdenkingsavond in dit artikel.