Suzanne
In het gymzaaltje van basisschool ‘De Goudakker’ in Korte Akkeren tref ik Suzanne Glasbergen. Ze is theatermaker, acteur en gepassioneerd sociaal theaterdocent. Al bijna tien jaar woont ze in onze stad, en in die tijd heeft ze veel betekend voor de jeugd van Gouda. Via haar theaterlessen helpt ze kinderen niet alleen hun acteertalent te ontdekken, maar ook om belangrijke sociale onderwerpen te verkennen.
Sociaal Theater
“Ik ben eigenlijk geen normale theatermaker. Ik ben sociaal theatermaker,” vertelt Suzanne. In haar lessen, die ze onder andere via de Brede School aanbiedt, verweeft ze thema’s als pesten en gelijkwaardigheid met theater. “Het is bijna een soort maatschappijleer in een theaterjasje.” Ze leert kinderen over theatertechnieken, maar ook over het leven zelf: samenwerken, naar elkaar luisteren en elkaars verschillen respecteren.
Haar aanpak is bijzonder. Suzanne laat zich inspireren door wat ze ziet bij de kinderen in haar lessen. Deze indrukken verwerkt ze in de eindvoorstelling, die het product is van zeven weken intensieve samenwerking. Dit doen ze vaak rondom een thema, zoals pesten, waarbij ze de kinderen laat spelen, improviseren en leren. “We bespreken moeilijke onderwerpen en maken die bespreekbaar, zodat kinderen leren dat alles wat ze meemaken, er mag zijn,” zegt ze.
Als student dramatherapie heeft Suzanne een diepgaande interesse in de ontwikkeling van kinderen. Ze werkt met kinderen van allerlei achtergronden, waaronder nieuwkomers die net hun eerste jaar op een Nederlandse basisschool zitten. “Met deze kinderen werk ik niet alleen aan hun Nederlandse taalontwikkeling, maar ook aan belangrijke sociale vaardigheden zoals luisteren en samenwerken.”
Ook maakt Suzanne educatieve schoolvoorstellingen. Daarbij gaat ze moeilijke thema’s als opgroeien in armoede of ouders die gaan scheiden, niet uit de weg. ‘Het zijn thema’s waar veel kinderen mee in aanraking komen, maar waar soms moeilijk over gesproken wordt.’
Verbinding
Suzanne droomt ervan om via haar werk mensen meer met elkaar in verbinding te brengen, niet alleen binnen de veilige muren van de school of sportclub, maar ook daarbuiten. “Ik zie Gouda als een stad waar we wel blenden met elkaar, maar zodra de deuren van de sportclub sluiten, trekken we ons terug in onze eigen groepen. Ik zou graag zien dat we ook daarbuiten meer verbinding zoeken.”
Haar voorstellingen zijn daarbij een belangrijk middel. Zo is ze bezig met een kerstvoorstelling waarin ze een Bijbels verhaal combineert met verhalen uit de Koran, met als doel verschillende culturen samen te brengen. Ze hoopt dat ouders van alle achtergronden samen naar de voorstelling komen kijken, en dat theater zo een brug kan slaan tussen de diverse gemeenschappen in Gouda.
Boodschap
Suzanne sluit af met een boodschap voor de Gouwenaren: “Wees een beetje lief voor elkaar.” Een simpele, maar krachtige oproep tot meer begrip en verbinding in onze stad.